Zajtrk ali večerja - krompirjeva fritata je božansk v vsakem primeru! Prvič sem jo poskusila na jugu Italije, v Calabriji, kjer živi moja teta. Ona jo je vedno pripravila samo s krompirjem, jaz pa sem jo skozi leta malce spremenila - dodajala tudi druge sestavine, ki so jo še bolj obogatile in tale verzija je top. Poskusi!
Potrebujemo:
- 2 krompirja
- 5 jajc
- 2 mladi čebuli
- 1 mlad česen (po želji)
- olivno olje
- 200ml grškega jogurta
- 1/2 limone
- sol, poper, mleti česen, timijan
Krompir narežemo na drobne kockice (1x1cm) in razžvrkljamo jajca.
Na teflonski ponvi zagrejemo 6 žlic olja in dodamo krompir. Na srednjem ognju ga pražimo in mešamo cca 10 minut, da postane zlate barve (ne preveč!) in dodamo na kolobarčke narezano mlado čebulo. Solimo z 1/2 žličke soli in zalijemo z jajci. Ogenj naj bo ves čas priprave majhen do zmeren, da se fritata ne zažge. Potresemo z žličko timijana, mletega česna in poprom po okusu. Pečemo 5-10 minut, dokler zgornja plast ne zakrkne. Takrat je namreč fritata pripravljena in jo z lopatico razrežemo na trikotnike ter serviramo.
Zraven se odlično poda grški jogurt, v katerega dodamo sok limone, ščep soli in popra ter potresemo s sesekljanim mladim česnom.
Comentários